podano do stolu recenzja 1

“Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci” – recenzja

“Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci” to przystępnie napisany praktyczny poradnik dobrego wychowania. Zasady właściwego zachowania się i kontaktów z innymi dotyczą przede wszystkim zachowania przy stole – podczas codziennych domowych posiłków, w restauracji na wystawnej kolacji czy na piknikowym kocu. Trafne (nierzadko sięgające odległej historii i obyczajów) wyjaśnienia źródeł tego rodzaju etykiety dopełniają niekonwencjonalne ilustracje, wyróżniające się jaskrawymi kolorami lub przerysowaniem sytuacji i postaci.

Dawno, dawno temu, czyli jakie obyczaje panowały kiedyś

Obyczaje związane z ucztowaniem przy stole zmieniały się na przestrzeni wieków. Autorka snując opowieści o dawnej etykiecie, skupia się na dzieciach m.in. ich obecności (lub braku) przy stole, tym samym podkreślając zmiany w kulturze na korzyść najmłodszych.

podano do stolu recenzja 4

Publikacja opisuje również początki używania kolejno: noża, łyżki, widelca, talerza, a nawet obrusu i serwetki.

podano do stolu recenzja 5

Co, gdzie, jak, czyli etykieta w pigułce

Wychodząc od 6 podstawowych wskazówek, o których należy pamiętać, zasiadając do stołu, Irma Kalniņa rozpoczyna zwięzłe, obfitujące w przykłady omówienie etykiety.

Jak prawidłowo nakryć do stołu, czyli m.in. gdzie powędrować powinna serwetka, jak ułożyć sztućce, a gdzie postawić szklankę? Co zrobić z łokciami podczas posiłku? Jak kroić mięso? Czy można używać telefonu komórkowego podczas wspólnego ucztowania? Jaki założyć strój na uroczystą kolację? Kiedy, na co i na kogo należy zaczekać podczas posiłku? Na te i garść innych pytań znajdziecie jasną, czytelną, a nierzadko i graficzną odpowiedź.

Chcecie poznać sygnały zakodowane w układzie sztućców, które pozwolą bez słów porozumieć się z kelnerem lub gospodarzem goszczącym was u siebie? Brakuje wam pewności siebie i obawiacie się mogącej się przytrafić wpadki w sytuacji związanej z zachowaniem podczas posiłków? Autorka przedstawia “język sztućców” oraz omawia na konkretnych przykładach, jak radzić sobie w niezręcznej sytuacji, gdy przykładowo wyleje się nam napój, zaplamimy ubranie, czy zachce się nam kichnąć.

Chcecie sprawdzić, jak powinno się jeść spaghetti, jak szaszłyk, a jak nachosy i co zrobić z zazwyczaj “uciekającym” z widelca zielonym groszkiem? Trening z instruktażem Irmy Kalniņy i Reinisa Pētersonsa pozwoli dojść do wprawy nawet najbardziej opornym konsumentom.

podano do stolu recenzja 18
podano do stolu recenzja 19

Słowo na koniec

… jedzenie jest nam niezbędne nie tylko, by przeżyć. To również możliwość bycia razem z rodziną, przyjaciółmi i innymi bliskimi osobami.

Delektujmy się każdym posiłkiem!

Książka “Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci” Irmy Kalniņy z ilustracjami Reinisa Pētersonsa wydana została nakładem wydawnictwa Adamada. Do kupienia m.in. tutaj.

Jeśli zgłębicie już wszystkie zasady etykiety zachowania się przy stole, to kulinarna podróż dookoła świata, czyli książka „Daj gryza” pozwoli wam rozsmakować się w kuchni całego globu.

daj gryza mizielinscy 26

Nie chcesz, by ominął Cię kolejny wpis? Polub Przystanek Rodzinka na Facebooku.

Scroll to Top